İnternet sitesinde reklam yayınlayanlar ve Youtuberlar için e-fatura e-defter zorunlu mu?
İnternet sitesinde reklam yayınlayanlar ve Youtuberlar için e-fatura e-defter zorunlu mu? İnternet sitesi reklam yayınlayanlar e-defter geçiş durumu nedir? Youtuberlar e-deftere geçecek mi?
E-belge Konusu Neden Gündeme Geldi?
19.10.2019 tarihinde yayınlanan 509 nolu tebliğ ile şimdiye kadar ufak ufak hayatımıza girmeye başlayan e-belgeler (e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter, e-irsaliye, e-SMM vs.) 01.01.2020 itibariyle en kapsamlı halini almış olacak.
509 nolu tebliğ ile genişleyen sınırlar, internet reklamcılığı, Google, Youtube, Facebook vs. geliri olanları ne kadar etkileyecek yazımızın ana konusu bu.
İnternet Sitesi Üzerinden Reklam Verenler ve Youtuberlar Bu Kapsamda mı?
İnternet reklamcılığı hizmet aracılarına ilişkin belirli bir nace kodu bulunmamakla birlikte 464 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde “İnternet Reklamcılığı Hizmeti: İnternet ortamında verilen ticari amaçlı reklam ve tanıtım hizmeti” ve “İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracısı: İnternet ortamında ticari amaçlı reklam ve tanıtım hizmetinin verilmesine aracılık eden gerçek ya da tüzel kişi” olarak tanımlanmış olup 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracılarının, “IV.1.5.c” bölümüne göre e-Fatura uygulamasına ve “IV.2.4.2.” bölümüne göre ise, e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Youtuberlar kendilerine ait internet siteleri ya da sayfaları üzerinden reklam yayınladıklarından ve reklamların yayınlanmasına aracılık işlemi gerçekleştirmediklerinden anılan Tebliğ kapsamında internet reklamcılığı hizmet aracısı olarak değerlendirilmemekte olup e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunlulukları bulunmamaktadır.
Yani şu anda Google, Facebook, Youtube vs. kanallardan reklam geliri elde edenler e-fatura ve e-deftere zorunlu olarak geçmek zorunda değildir. Fakat görüldüğü üzere elektronik belgeler zaman ilerledikçe daha fazla hayatımıza gireceğinden ihtiyari olarak (kendi isteğinizle) geçmekte fayda görüyoruz. Zorunlu olmayan yaptığınız geçişle hem yavaş yavaş sisteme alışmış olursunuz, hem de zamanı geldiğinde zorunlu geçmenin stresini yaşamamış olursunuz.
YouTuber NACE Kodu
YouTuber NACE (Faaliyet) kodunu öğrenmek için tıklayınız.
merhabalar ben youtube kanallarıyla ilgili kazanç durumunda 2021 yeni meclis düzenleme ile bankalar aracılık edip %15 vergiyi direk kesecekler diye biliyordum ancak bankla ile görüştüğümde bilgilerinin olmadığını söylediler konu ile ilgili detaylı bilgilendirmede bulunursanız sevinirim tşk.
https://www.hakanyilmaz.tr/sosyal-medya-yeni-vergi-duzenlemesi/
Hakan Bey merhaba. Kasım 2020’dw şahıs şirketi kurdum ve web portalı faaliyetleri yürütüyorum e-deftere geçme zorunluluğum var mıdır?
Merhaba,
Mali müşaviriniz size yardımcı olacaktır.
Hakan bey merhaba internetten reklam geliri elde ediyoruz. Bu yüzden 2020 de e fatura olduk. Işletme defteriyiz. Defter beyan sistemini kullanıyoruz. Bilanço hadlerine ulaşmadik. Buna rağmen Bilançoya geçip E defter mükellefi olmamız zorunlumu internet reklam gelirinden dolayı.
Merhaba,
İnternet reklam gelirinden dolayı e-fatura, e-deftere geçiş zorunlu değil. Reklam aracıları için geçerli bu zorunluluk.