İnternet reklam hizmetlerine yüzde 15 vergi
Google, Facebook, Youtube reklamlarına yüzde 15 vergi. İnternet reklam hizmetlerine yüzde 15 vergi kesintisi.
Son günlerde bizim de iletişim kanallarımızdan sıklıkla sorulmaya başlayan internet reklamlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Son zamanlarda gelir idaresi internet gelirlerini mercek altına almıştı. Özellikle internet reklam hizmetleri ile ilgili yurtdışından reklam aracılık hizmeti veren Google, Facebook, Youtube gibi firmalarda vergi sıkıntısı yaşayan idare bu düzenlemeyle buna bir çözüm yoluna gitti.
Buna göre mükellef olup olmadığına bakılmaksızın internet ortamında reklam hizmeti veren veya aracılık eden tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile dar mükellef kurumlara gerçekleştirilecek internet reklamı bedeli ödemelerinden yüzde 15 gelir vergisi stopajı yapılacak.
Karar ile ayrıca tam mükellef kurumlara ödemelerden yapılacak kurumlar vergisi stopajı oranı ise yüzde 0 olarak belirlendi. Dolayısıyla internet ortamında reklam hizmetini verenlerin veya bu hizmete aracılık edenlerin tam mükellef kurum (kanuni veya iş merkezleri Türkiye’de bulunanlar) olmaları halinde, bunlara yapılacak ödemeler üzerinden stopaj yüzde 0 olarak uygulanacak.
Resmi gazetede yayınlanan düzenlemenin internet reklam hizmetlerine yüzde 15 vergi ile ilgili kanunun tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Daha detaylı hesaplamalar için İnternet reklam stopaj nasıl hesaplanacak yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hakan Bey, youtube da hazırladığınız videoyu izledim çok güzel olmuş ellerinize sağlık, sizden ricam aylık ortalama 10.000 TL gelir elde eden kira ve bağkur ödemeyen bir youtuber ın yıllık ne kadar toplam vergi vermesi gerektiğini anlatan bir video çekip youtube kanalınızda yayınlayabilir misiniz ?
Merhaba Aydın bey,
Bütün gelir dilimleri için video hazırlamamız pratikte mümkün değil fakat belirttiğiniz gelir için yaklaşık vergi yükü şöyledir;
Ortalama bir giderle senelik gelir verginiz 3 er aylık dönemlerde ödenerek toplamda 12 bin – 17 bin TL arası olacaktır. Yine aynı şekilde KDV ödemeniz çıkacaktır. Bu da yaklaşık senelik toplam 14 bin – 15 bin TL arası olacaktır. Şirketinizin toplam masrafları vergi KDV hepsi içinde 35 bin – 40 bin TL olacaktır. Yine tekrar edelim bunlar ortalama bir giderle bu rakamlar oluşur.
İlginize teşekkür eder kolaylıklar dilerim,
Üstad selamlar;
Bu kesintiyi vergi olayını çözmek için yapmış olmasınlar? Belki bu kesintiyi yapıp defteri kapatacak?
Teşekkürler
Merhaba Ali bey,
Gelir Vergisi ülkemizde kazanç tutarına göre basamaklar halinde yüzde 15, yüzde 20, yüzde 27 ve en son yüzde 35 şeklindedir. Bu değişmez ve verginizi sene sonunda bu orana denk gelen kazancınız üzerinden ödersiniz.
Buradan yapılmak istenen 100 lira kazanandan bile ödeyen şirket üzerinden vergi almak, yüzde 35 diliminde vergi ödeyen reklam kazananları var, sizce bu gelirinden vazgeçer mi hazine?