Yabancı ortaklı şirket kuruluşu
Yabancı ortaklı şirket kuruluşu. Yabancıların Türkiye’de şirket kurması şartları. Yabancı sermayeli şirket kuruluşu. Yabancı ortaklı şirket nasıl kurulur?
Türkiye’de uluslararası yatırımcılar, Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen tüm şirket türlerini kurabilmektedir. Türkiye’nin 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, eşit muamele ilkesine dayalı olup uluslararası yatırımcıların yerel yatırımcılar ile aynı hak ve yükümlülüklere sahip olmasına olanak tanımaktadır.
Yabancı Yatırımcı Kimdir?
Türk kanunlarına göre yabancı yatırımcı, Türk vatandaşı olmayan, Türk uyruklu olmasına rağmen Türkiye’de ikamet etmeyen gerçek kişiler, ve yabancı ülkede kurulu tüzel kişilerdir.
Buradan anlaşıldığı üzere yabancı ortaklı şirket kuruluşu kapsamında olan kişiler Türkiye’de yabancı ortak olarak şirket kurabilirler.
Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurması Şartları
Yabancıların Türkiye’de şirket kurması için bir şart bulunmamaktadır. Türkiye’de yabancı gerçek ve tüzel kişiler rahatlıkla şirket kurabilir ve ticari faaliyette bulunabilirler. 4875 sayılı kanun ile yabancıların faaliyetlerinde uyacağı kurallar düzenlenmiştir.
Yabancı Ortaklı Şirket ile, Normal Şirket Arasında Fark Var mıdır?
Aslında yoktur. Yabancı ortaklı da olsa, Türk ortaklı da olsa şirketlerin bütünü Türkiye’de aynı vergi kanunlarına tabidir.
Son çıkan kanunlarla birlikte yabancı sermayeli şirketlerde tek fark ek belgeler ve bildirimlerdir. Yani yabancı sermayeli şirketlerin ortaklık yapısında bulunan yabancı yatırımcıların yaptığı hareketler detaylıca izlenmektedir.
Şirket Yönetimi
Ortaklık kısmını ele aldıktan sonra, yabancı ortaklı şirketlerin yönetimi konusundaki detaya değinmek isteriz. Şöyle ki; Türkiye’de kurulan Limited şirketlerde ortaklardan en az bir müdür, Anonim şirketlerde ise en az bir temsilci bulunması gerekir. Şirketlerde müdür/temsilci olan yabancı kişiler için çalışma izni bulunması gerekmektedir. Müdür/temsilci Türk vatandaşı ise gerek yoktur.
Şirket Kuruluş İşlemleri
Yabancı ortaklı şirket kuruluşuna başlamadan önce her tip şirket kuruluşu için öncelikle şirketin unvanı, faaliyet konusunun kapsamı, merkezi, müdür/temsilcinin kim olacağı, sermaye ve paylar netleştirilmelidir. Şirketin sermayesi faaliyeti ile orantılı olarak belirlenmelidir. Kuruluşu yapılacak firmanın ortaklarının ortaklarının normal şirket kuruluşuna ek olarak hazırlaması gereken evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların yabancı uyruklu ortaklar tarafından şirket kuruluşundan önce temin edilmesi gerekmektedir.
Hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız!
.
Yabancı ortaklı şirket kuruluşu Yabancı sermayeli şirket kuruluşu Yabancı ortaklı şirket nasıl kurulur?
Merhaba, benim bir kuzenim var yabancı adi ortaklıkla şirket kurmayı düşünüyorlar nasıl bir yol izlememiz gerekşyor nelere ihtiyaç vardır
Merhaba,
Belirttiğiniz şekilde kurulması çok zordur. Anonim veya Limited şirket şeklinde bir kurulum düşünmelisiniz.
Merhaba almanyada bir şirketim var türkiyede de bir şirket kurmak istiyorum iki ülkede de vergilendirmeye tabi olurmuyum yada kardan pay alma gibi birşey söz konusu olabilirmi
Merhaba,
Mesajınız anlaşılamadı. Genel anlamda kazancı nereden sagliyorsaniz orada vergilendirilirsiniz.
Merhaba, İsviçrede yaşıyorum, hem İtalyan hem Türk vatandaşıyım, türkiyedeki evimi ofis olarak kullanabilirmiyim? Almanya ve İsviçreye Ticari alım satım yapmak üzere hangi şirketi kurmalıyım..? Teşekkür ediyorum, hayırlı akşamlar..
Merhaba,
Evet kullanabilirsiniz. Hangi şirket konusuna gelince bizimle çalışmayı arzu ederseniz kurulum esnasında yardımcı olunur. İletişim kanallarimizdan ulaşabilirsiniz.
Yabancı uyrukluyum ve Türkiye’de home ofise şirketi kurmak istiyorum. İkamet iznim ve kira sözleşmem mevcut. Şirket kurmadan önce çalışma izni almam mı gerekiyor yoksa şirket kurma esnasında mı çalışma iznine başvuruda bulunacağız? ya da şirket kuracağım deyip önceden mi çalışma iznine başvuru yapacağım? Şirket daha kurulmadığı için çalışma izni verilmeyecektir herhalde aydınlatabilir misiniz? Teşekkürler….
Bir Alman arkadaş var, evden homeoffice olarak ltf şirketi kurmak istiyor, yurtdışından iş alacak, çalışma izni alması gerekir mi?
Merhaba,
Evet gerekiyor.
Merhaba,
Esim yabanci uyruklu ve biz ortak bir sahis firmasi kurmak istiyoruz. Esimin aile ikameti var. Birkac sorum olacak, cevaplayabilirseniz mutlu olurum. Esimin calisma izni bizim basvuru sartlarimizda var midir? Oncelikle calisma izni mi alinmalidir? Home office olarak evimizi gosterebilir miyiz? Vergi anlaminda Turk vatandaslarinin tabi oldugu vergiler disinda uygulanacak vergiler var midir?
Merhaba,
Şahıs firması tek olarak kurulur. Kendi üzerinize kurmanızda fayda var.
merhaba,
yabancı yatırımcılar da uyruk fark etmeksizin Türkiye de kuracakları gerçek ve ye tüzel şirketler de herhangi bir şekilde oturma ve ya çalışma izni almaksızın şirket kuruluşu yapabilirler değil mi ?
yardımcı olursanız çok sevinirim iyi günler
Merhaba,
Kuruluş yapabilirler ama 6 ay icinde bu yazdıklarınızı tamamlamaları gerekir.
Merhaba, yabanci tuzel kisinin Turkiye` de kuracagi limited sirket de, yonetim kurulunda Turkiye de ikamet eden en az bir kisinin bulunmasi seklinde bir zorunluluk
var mi acaba ?
Merhaba,
Tüzel kişinin temsilcisi olması gerekiyor.
Ben yabancı uyrukluyum ve Türkiye’de bir limited şirket kurmak istiyorum. Acaba home ofis kurmak yabancılar için de geçerli mi?
Merhaba,
Home ofis için devamlı oturduğunuz ikametgahınız olmalı. Onun haricinde ofis tutmalısınız.